Македонският министър-председател Зоран Заев подаде оставка от поста си на премиер и от този на лидер на Социалдемократическия съюз на Македония. Съобщението му дойде след като стана ясно, че опозиционният кандидат Даниела Арсовска (подкрепена от ВМРО-ДПНЕ) печели изборите за кмет на столицата на Република Северна Македония - Скопие, предава SDK. ВМРО-ДПНЕ обаче, печели и градовете Охрид и Битоля.

Самата Арсовска пък през последната седмица бе обект на тежки атаки, заради предполагаемото й българско гражданство. От ВМРО-ДПНЕ обаче отрекоха тя да има такова. 

Това е поредно поражение на местните избори за партията на Заев, която загуби практически и първия тур, провел се преди две седмици. 

"Поемам цялата отговорност за политически събития в момента. Подавам оставка като премиер и председател на социалдемократическия съюз", обяви преди малко Заев на специална пресконференция.

Той се държа джентълменски и поздрави своите опоненти за победата. 

Все пак - Заев не смята да предизвиква нови парламентарни избори, като се смята, че ще бъде наследен от свой съпартиец на поста министър-председател. 

"Горд съм, че вкарахме страната в НАТО. Миналата година получихме препоръка да започнем преговори с ЕС. Направихме и преброяването. За нас - прогресивните, които се радвахме на тези политически успехи, обаче, дойде и политическото наказание. Аз донесох демокрацията и свободата, а демокрацията означава поемане на отговорност", продължи Заев. 

Към момента данните от македонската избирателна комисия показват категорична победа за Арсовска, докато досегашният кмет Петре Шилегов губи сериозно позиции. Изявлението на Заев е и практическо признание за загубата и доказателство, че управляващите не се надяват на чудо през нощта. 

Ако все пак страната тръгне към извънредни парламентарни избори, нейното бъдеще остава несигурно. Изключително важно е кой ще управлява в Скопие, имайки предвид спора с България относно приемането на западната ни съседка в ЕС.